Τα περισσότερα αντισηπτικά χεριών περιέχουν αλλεργιογόνα

Μια νέα ανάλυση 160 απολυμαντικών χεριών στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 71% περιέχει τουλάχιστον ένα αλλεργιογόνο που έχει καταγραφεί από την ομάδα της Βορειοαμερικανικής Ομάδας για την Δερματίτιδα Εξ Επαφής (NACDG).

“Υπάρχουν πολλά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά με ιδανική σύνθεση από ιατρικής άποψης (συμβατά με τις κατευθυντήριες γραμμές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για την Υγεία (CDC) και χωρίς κανένα συνηθισμένο ερεθιστικό ή αλλεργιογόνο), αλλά είναι πολύ δύσκολο για τους απλούς ανθρώπους να αναγνωρίσουν αυτά τα προϊόντα, επειδή οι ετικέτες των συστατικών είναι δύσκολο να ερμηνευθούν και τα διαφημιστικά σποτ είναι πολύ συχνά παραπλανητικά”, δήλωσε στο Reuters Health  η Δρ Carina Woodruff, αναπληρώτρια διευθύντρια της Μονάδας

Δερματίτιδας εξ επαφής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

“Για παράδειγμα, πολλοί καλοπροαίρετοι και προσεκτικοί καταναλωτές επιλέγουν “φυσικά προϊόντα”, εκθέτοντας άθελά τους τον εαυτό τους σε ιδιαίτερα ερεθιστικά αρώματα/βοτανικά εκχυλίσματα και αυξάνοντας τον κίνδυνο ερεθιστικών ή αλλεργικών αντιδράσεων.

Πιστεύω ότι η μελέτη μας καταδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη ρυθμιστική εποπτεία της συσκευασίας των προϊόντων προσωπικής υγιεινής”, δήλωσε η Dr. Woodruff.

Η ίδια και οι συνάδελφοί της ανέλυσαν 160 αντισηπτικά χεριών με εξαιρετικές κριτικές που πωλήθηκαν στο διαδίκτυο τον Μάιο του 2021 από τις εταιρείες Walmart, Target, Amazon, Walgreens και CVS. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of the American Academy of Dermatology.

Όλα τα αντισηπτικά είχαν σωστή ένδειξη των δραστικών συστατικών τους, όπως ισοπροπυλική ή αιθυλική αλκοόλη.

Μια άλλη σωστά επισημασμένη ιδιότητα ήταν η “ενυδάτωση”, καθώς κάθε αντισηπτικό που ισχυριζόταν ότι ενυδατώνει περιείχε πράγματι μια ενυδατική ουσία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα περισσότερα προϊόντα, ωστόσο, περιείχαν τουλάχιστον ένα αλλεργιογόνο που περιλαμβάνεται στη σειρά προτύπων NACDG 2017-2018, συμπεριλαμβανομένου του 70% των αντισηπτικών που χαρακτηρίζονταν “υποαλλεργικά”.

Η τοκοφερόλη, ή βιταμίνη Ε, ήταν το πιο κοινό αλλεργιογόνο, που εντοπίστηκε σε 73 προϊόντα.

Η τοκοφερόλη έχει χαμηλή αλλεργιογόνο δράση με ποσοστό ευαισθητοποίησης 0,7%, γράφουν οι ερευνητές.

Όμως το 60% των προϊόντων που εξετάστηκαν περιέχουν συστατικά με ποσοστό ευαισθητοποίησης 1% ή υψηλότερο.

“Τα χημικά αρώματα ήταν μεταξύ των πιο συνηθισμένων πιθανών αλλεργιογόνων στα προϊόντα που εξετάσαμε και ως κατηγορία έχουν υψηλό ποσοστό ευαισθητοποίησης, οπότε η υπόδειξη αντισηπτικών προϊόντων χωρίς άρωμα είναι απολύτως λογική”, δήλωσε η Dr. Woodruff.

Ωστόσο, σχεδόν το 40% των προϊόντων με την ένδειξη “χωρίς άρωμα” περιείχαν στην πραγματικότητα κάποιο άρωμα που περιλαμβάνεται στη βάση δεδομένων του προγράμματος διαχείρισης αλλεργιογόνων επαφής της Αμερικανικής Εταιρείας Δερματίτιδας Εξ επαφής (American Contact Dermatitis Society’s Contact Allergen Management Program).

Και άλλα στοιχεία στις ετικέτες μπορεί επίσης να είναι παραπλανητικά.

“Οι φράσεις “συνιστάται από τους δερματολόγους” και “υποαλλεργικό” είναι ουσιαστικά όροι μάρκετινγκ που δεν έχουν καμία σχέση με οποιαδήποτε ρυθμιστική αρχή”, δήλωσε ο Δρ Joel DeKoven, αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στον Καναδά, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

“Ετικέτες όπως “χωρίς parabens, θειικά άλατα, φθαλικές ενώσεις ή χρωστικές ουσίες” δεν έχουν καμία σχέση με το αν το προϊόν περιέχει κοινά αλλεργιογόνα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δερματική αντίδραση σε ευαίσθητους καταναλωτές”, δήλωσε στο Reuters Health.

Η μελέτη δεν είχε καμία χρηματοδότηση και οι ερευνητές δηλώνουν ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.

Copy link
Powered by Social Snap